SZAKMAI MŰHELY

Amit tudnod kell a zöld köröm szindrómáról

Mégis mire gondoljunk, ha azt halljuk, a vendégünknek "körömalgája" van? A köznyelvben - egyébként tévesen - ezen a néven is elhíresült körömbetegségnek természetesen semmi köze az igazi algákhoz. Az úgynevezett zöld köröm szindrómát egy baktérium okozza, és egészen változatos okokból bukkanhat fel egyes vendégeknél. És hogy mit érdemes tudnod róla? Nézzük a legfontosabbakat most.

Mi az a zöld köröm szindróma? 

A zöld köröm szindróma (GNS) a körmök fertőzése, amely a körmök zöldes elszíneződéséhez, más néven chloronychiához vezet.

A zöld elszíneződés a kék-zöldtől a sötétzölden át a kékesszürkéig változik. Mivel az elszíneződés a köröm alatt van, nem tűnik el mosással vagy dörzsöléssel. Az állapot általában egy vagy két körömre korlátozódik, és érintheti a kéz- vagy lábkörmöket is. Ilyenkor a köröm maga általában nem fáj, azonban a köröm körüli bőr, beleértve a kutikulát is, duzzadt, érzékeny vagy vörös lehet.


Ez a kis baktérium felelős a zöld köröm szindrómáért 

A zöld köröm szindrómát a Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium okozza. Ez a baktérium nedves környezetben virágzik, például jakuzziban, kontaktlencse-oldatban, mosogatókban és fürdőszivacsokban. Amikor növekszik, jellegzetes zöld pigmenteket termel.

A Pseudomonas nemzetség több mint 140 baktériumfajt tartalmaz, közülük a Pseudomonas aeruginosa kapta a legtöbb figyelmet, az emberek esetében ugyanis ez a faj alakít ki leggyakrabban fertőzéseket.

A klímaberendezések mellett a lefolyók, WC-tartályok, kézmosók, csaptelepek nedves környezetében megtelepedő baktérium egészséges immunrendszerű emberekben ritkán okoz betegséget, legyengült immunrendszer esetén azonban akár veszélyesek is lehetnek az általa okozott fertőzések. A Pseudomonas-ról tudni kell, hogy képes ellenállni a hagyományos fertőtlenítőszereknek, ezért a vele szembeni védekezésnél fontos ezeknél hatékonyabb megoldást választani.


Honnan tudjuk, hogy vendégünk hajlamos lehet a GNS-re? 

Néhány kockázati tényező különösen hajlamosít a zöld köröm szindrómára: 

  • Amikor a köröm leválik a körömágyról, a köröm bőre által kialakított vízálló tömítés elveszik. Ennek a helyén összegyűlnek a szennyeződések és az apró törmelékek, és a baktérium is könnyebben idejuthat. Tehát szinte bárki, aki munkája során ki van téve annak, hogy körme a körömágynál egy sérülés következtében leváljon - például konyhában, kertben vagy máshol dolgozik nehéz gépekkel, illetve olyan eszközökkel, amelyek sérülést okozhatnak - sokkal nagyobb veszélyben van, ha a zöld köröm szindrómáról van szó. 
     
  • A nedves környezet eleve kockázatot jelent, hiszen a száraz bőrön riktán telepszik meg a zöld köröm szindrómát okozó Pseudomonas aeruginosa, és értelemszerűen kevésbé is tudja azt megfertőzni. Ebből a szempontból is érdemes figyelmeztetni a veszélyre azokat, akik gyakran merítik vízbe a kezüket: a konyhai dolgozók - szakácsok, mosogatók - de akár az egészségügy, fitness-wellness ágazat és a szépségipar egyes területein dolgozó hölgyek is érintettek lehetnek. 
     
  • Ha lábápolással is foglalkozunk, különösen érdemes figyelni a gyakran sportoló vendégeinkre: a szoros cipő hosszú távú viselése, főleg intenzív mozgás, edzés közben, szintén veszélyforrás, ha a zöld köröm szindrómát okozó baktérium keresi a "rést a pajzson". 
     
  • Végül sajnos ki kell mondanunk: a nem precíz módon vagy nem megfelelő technikával készített körmös munka is lehet a baj okozója. Hiszen bőven elég, ha a vendég fellevegősödött körme alá bejut a baktérium és ott megtelepszik. 


El lehet-e kapni ezt a körömbetegséget a szalonban? 

Ezzel kapcsolatban egy rossz és egy jó hír: egyrészt igen, sajnos lehetséges, hogy akár a vendégeink között is terjedjen a zöld köröm szindróma. Azonban megfelelő fertőtlenítéssel - ami szakmánkban egyébként is alapvető elvárás - ezt könnyen el tudjuk kerülni. Természetesen a GNS-ben szenvedő vendégünknek ilyenkor némi "pihenőt" érdemes ajánlani, már ami az építést vagy akár a géllakozást illeti.


Hogyan lehet kezelni a zöld köröm szindrómát? 

A zöld köröm szindróma általában jól reagál a kezelésre, de a házi praktikák - például ecetben történő áztatás - mellett mindenképp ajánlom, hogy a vendég forduljon bőrgyógyász szakemberhez.

A terápia a köröm leváló részének levágásából, a körmök szárazon tartásából és a terület sérülésének elkerüléséből áll. Naponta 2-4 alkalommal a betegség elleni helyi antibiotikumos (kenőcsös vagy spray formájú) kezeléssel el lehet érni javulást némi idő után.

Alternatív megoldásként a vízzel 1:4 arányban hígított klóros fehérítő hatékonyan gátolja a zöld köröm szindrómát okozó Pseudomonas aeruginosa növekedését, ha helyileg alkalmazzák az érintett körmökre. Sajnos előfordulhat, hogy a baktérium makacsabbul ellenáll, ilyenkor a köröm eltávolítására van szükség, és gyakran szükség lehet szájon át szedhető antibiotikumra is.